Bedrijf

Etna is in 1938 overgenomen door de Heer Willem Denon. De productie bestond enerzijds uit chocoladerepen, tabletten en pralines. Anderzijds werd er luxe-confiserie aangemaakt. Dit laatste gebeurde volledig ambachtelijk. Groentjes, réglisses, drop ea werden met de hand in vormen gegoten, gedroogd en handmatig verpakt. De verwerking van chocolade gebeurde reeds machinaal.

Rond 1945 werd de productie van het suikergoed geautomatiseerd. De gietmachine die in gebruik werd genomen was één van de eerste in België. Hierdoor is het aandeel suikergoed ten opzichte van de totale productie aanzienlijk toegenomen. In de piekperiodes telde de zaak tot 40 werknemers.

Er werd zoveel mogelijk zelf gedaan en zo weinig mogelijk uitbesteed. De verpakking werd bijvoorbeeld zelf opgezet vertrekkend van vlakke kartonnen platen. De patronen werden gesneden, de vormen opgezet, gestikt en gelijmd. De lolly’s werden met de hand al rollend op marmeren tafels individueel in folie gewikkeld.

Het bestaande klantenpotentieel werd vooral uitgebouwd door gebruik te maken van allerhande premies bij aankoop van een aantal dozen snoep.

Begin jaren ’60 werd naast toffees, drop, suikerfondant, cuberdons en malse gommetjes iets nieuws geïntroduceerd, met name guimauve. De nodige mensen werden aangetrokken om de productie van dit snoepje te optimaliseren. Iets later werd de idee gelanceerd om dit artikel te overtrekken met chocolade. Het begin van een zeer succesvol product.

Wegens het grote succes van de guimauve (al dan niet overtrokken met chocolade) werd er geopteerd om hiernaast enkel nog malse gommetjes aan te maken. Alle nevenartikelen werden uit het assortiment geschrapt. In 2018 wordt er beslist om ook de productie van de gommetjes op te schorten.

Na het overlijden van de Heer Denon in 1977, werd de zaak verdergezet door Mevr. Vincx. Het machinepark werd, samen met de huidige directeur dhr. Schraepen, vernieuwd en geoptimaliseerd maar steeds met behoud van dezelfde formule voor het aanmaken van de gekende snoepjes.

In 2004 verschafte Etna N.V. werk aan 15 fulltime werknemers, aangevuld in de piekperiodes met een drietal uitzendkrachten. Naast een eigen productie beschikt Etna N.V. over een eigen transportdienst.

Eén van de doelstellingen is het klantengericht denken waarbij het snel en accuraat leveren van vooral de seizoensgebonden artikelen een must is geworden. Wegens de centrale ligging lukt dit meer dan behoorlijk ondanks het steeds toenemende verkeer.